Google consent mode v2

Vad är Google Consent?

Google consent mode är ett verktyg som hjälper webbplatser att hantera hur de samlar in och använder användardata baserat på besökarnas samtycke. 

Digitalt check-mark

När en användare besöker en webbplats och ombeds ge sitt samtycke till cookies eller spårning, anpassar consent mode hur Google-tjänster som Google analytics och Google ads fungerar beroende på deras val.

Google consent v2

Google consent mode v2 är en förbättrad version av det ursprungliga verktyget, utvecklat för att ge ännu större flexibilitet och kontroll över hur data samlas in och används på webbplatser, i enlighet med användarnas samtycke. Version 2 introducerades för att bättre anpassa sig till skärpta dataskyddsregler som GDPR och andra liknande lagar, och för att ge webbplatsägare fler alternativ för att hantera användarsamtycke. Detta trädde i kraft redan i slutet av 2023 med en implementationstid som sträckte sig fram till mars 2024.

Tappad besöksdata?

Har du tappat data i din statistik? Har du uppdaterat din webbplats med Google Consent mode och Google Analytics 4? Har du ännu inte gjort det är det högst troligt anledningen till att du har en fattigare besöksstatistik.

Vad behöver jag göra?

Ta en diskussion med din Google partner och därefter med din webbleverantör och tillsammans sätts en samtyckesbanner upp. 

Ta kontakt med oss

Är du osäker på vilken Google Analytics version du använder? Jobbar du med Google ads och har märkt att din data är mindre riktgivande?

Carina Söderlund
Carina Söderlund
Digital strateg, projektledare
Jonas Svanfelt
Jonas Svanfelt
Vd, Art Director