Förbättrad tillgänglighet för alla

  EU:s nya webbdirektiv

Från och med den 28 juni 2025 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som ställer krav på ökad tillgänglighet för produkter och tjänster som riktar sig till konsumenter. Syftet är  att se till att digitala plattformar, webbplatser och andra tjänster är tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

Murad vägg med skylt "accessible entry"

Nå alla med en tillgänglig webb

Att göra digitala produkter och tjänster tillgängliga innebär att göra dem användarvänliga och enkla att navigera, oavsett vilka förmågor eller behov användaren har. För att skapa en inkluderande digital miljö hänger teknik, design och innehåll ihop.

För dig som är företagare eller webbansvarig på ditt företag är det här viktigt att tänka på, oavsett hur litet eller stort företaget är. 

Varför är webbtillgänglighet viktigt?

  • Du behöver tänka webbtillgängligt för att följa lagen. Det nya direktivet kräver att företag och organisationer anpassar sina digitala erbjudanden för att möta tillgänglighetskraven.
  • Du kan nå en bredare målgrupp och få fler kunder genom att göra din webbplats och dina digitala tjänster mer tillgängliga.
  • Du förbättrar din SEO. Tillgängliga webbplatser brukar nämligen att rankas bättre av sökmotorer, vilket kan öka synligheten online.

Ökad tillgänglighet gynnar alltså inte bara de som har särskilda behov – det skapar en bättre användarupplevelse för alla. Genom att anpassa din webbplats och andra digitala produkter kan du göra det enklare och mer intuitivt för alla besökare att ta del av ditt innehåll.

Känner du dig osäker? 

Vi har jobbat med digital tillgänglighet sedan 2015 och kan lära dig hur du tillgänglighetssäkrar ditt innehåll på webben, i dina pdf-broschyrer och i andra digitala system. En stor del av innehållet kan du också själv påverka graden av tillgänglighet.

Kontakta oss så berättar vi mer!